Monday 2 May 2011

Nefisss Cheesecake



Sitede yayinlanan ilk tarifim..Ilk olmasinin nedeni son zamanlarda yaptigim ve surekli yapmam icin istek almis olmasidir:) Taniyanlar bilir ben her tatliyi kolay kolay yemem,tatlilardan ziyade tuzlu urunler her zaman tercihim olmustur.Asagida tarifini verecegim New York usulu Cheesecake benim butun tabularimi alt ust etti:)
Lafi daha fazla uzatmadan tarife geciyorum;

Malzemeler
  • 85ml eritilmis tuzsuz tereyagi
  • 140g biskuvi (ben zencefil aramoli biskuvi kullandim)
  • 1 yemek kasigi toz seker
  • 3 x 300g krem Peynir ( Philadelphia cheesecake icin cok uygun )
  • 250g toz seker
  • 3 yemek kasigi  un
  • 1½ cay kasigi vanilla extract
  • 1 adet limon kabugu rendesi (yaklasik 2 cay kasigi kadar)
  • 1½ cay kasigi limon suyu.
  • 3 iri yumurta
  • 284ml soured cream, (Ekşi krema bulamazsanız alternatif olarak yerine;Biraz sıvı krema biraz süzme yogurt veya sadece suzme yogurt kullanabilirsiniz.
Yapılısı
  1. Fırını 160 dereceye ayarlayalım. 23 cm lik kelepçeli kalıbı folyo ile kaplayalım.Bisküvileri ufalıyarak toz haline getirelim.Bu işlemi rondada yada benim yaptığım gibi poşet icine koyup merdane ile ezerek kırıntı haline getirin.Sonra eritilmis terayağı ve 1 yemek kasigi sekerle birlikte iyice karıştırıp,karısımı kalıba döküp elimizle bastırarak düzgün bir şekilde yayalım.Dolgu malzemesini hazırliyana kadar Buzdolabında 10-15 dakika dinlendirelim.
  2. Oda sıcaklılığındaki krem peynirleri orta hızlı mikserle krema kıvamına gelene kadar cırpalım (yaklasık 2 dk) dusuk hızlı mikserle yavaş yavaş sekeri ilave ederek çırpmaya devam edelim,daha sonra sırasıyla un,bir tutam tuz,vanilla,limon kabuğu ve suyunu ilave edelim.Yumurtaları teker ilave ederek çırpmaya devam edelim.Son olarak Eksi krema veya yogurdu ilave ederek dusuk hızlı mikserle fazla cırpmadan malzemenin iyice karıştıgından emin oladuktan sonra malzemeyi buzdolabından cıkardıgımız kalıbımıza dökelim.
  3. Onceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdikten sonra dereceyi 100'e düşürelim.40-50 dakika daha pişirdikten sonra fırınımızı kapatıp kapağını yarı aralayalım.Bu şekilde yarım saat kadar sogumasını saglayalım sonra buzdolabında en az 6 saat kadar bekletelim.1 gece beklerse tadı daha muthis oluyor.
  4. Artık üst süslemesi size kalmış.Ben taze çilek ve sosu ile servis yaptım.
Not :Herkesin fırın derecesi farklı olabilir.Bundan dolayı cheesecake'in iyi piştiğini anlamak için fırından kalıbı çıkarıp  hafıf sallayın eğer ortası hafif bıngıl bıngıl sallanıyorsa olmuş demektir.Soğuyup dinlendiğinde sertleşip istenilen kıvama gelecektir.

Afiyet olsun:)

3 comments:

  1. Çok güzel görünüyor :) bende bayılırım

    ReplyDelete
  2. Birgün denemeye kararlıyım, ama ne zaman o belli değil işte :)) Ellerine sağlık, görüntü öyle iştah açıcı ki....

    ReplyDelete